CROMATOGRAFIA DE TARDOR
Aquests dies que ha començat a apretar el fred hem pogut veure com les fulles dels arbres de l'escola anaven perdent el color verd intens i s'anaven tenyint de groc. Els arbres es van preparant per passar l'hivern i comencen a desprendre's de les fulles.
La clorofil·la és la que els dóna el color verd. Ara és un bon moment per veure d'aprop aquest procés en el qual els arbres deixen de produir clorofil·la i les fulles, a mesura que la van perdent, mostren el color dels altres elements que la composen.
Per poder-ho veure d'una forma ben gràfica, els de 3r vam anar a buscar fulles de morera al pati. D'un mateix arbre, vam agafar unes fulles que encara estaven ben verdes i unes altres que ja s'havien tornat grogues.
Un cop a classe vam tallar les fulles a trossos i les vam picar amb el morter, per separat, primer les grogues i després les verdes. Llavors vam posar la picada en dos pots diferents i hi vam afegir alcohol. Vam deixar que la barreja macerés fins l'endemà i llavors vam tirar el líquid en dos gots de plàstic. Seguidament, vam posar a dins de cascun dels gots una tira de paper absorvent sostingut amb un palet de brotxeta. I ho vam deixar reposar uns hores.
Poc a poc, el paper va anar absorvint part del líquit, deixant un rastre dels pigments predominants en la maceració. Així doncs, la maceració de fulles verdes, carregades de clorofil·la, van deixar el paper tenyit de color verd. La de les fulles grogues, com que pràcticament no en tenia de clorofil·la, va deixar una petita linia verda sobre un predominant to groc i ocre. Ja teníem la nostra cromatografia de tardor!